Povestea Azur

Home » Povestea Azur

AZUR – Povestea brandului

Prin pasiune, credință și curaj totul poate fi posibil. AZUR este un exemplu ce dovedește că viața-i ajută pe cei care au credință, curaj și demnitate” – Dr. John J Farber, Președinte ICC Industries Inc., New York.

Puțini timișoreni știu că destinul fabricii AZUR se leagă de povestea de viață a lui Eugen Farber, un timișorean dintr-o familie respectabilă a urbei, tatăl lui John J Farber, cel care este astăzi proprietar și președinte al grupului american ICC Industries Inc. din care face parte AZUR.
Familia Farber locuia într-o clădire din Piața Operei, lângă Lloyd și era una dintre cele mai cunoscute familii din Timișoara începutului de secol XX. Eugen Farber, pe atunci Președinte al Asociației Fabricanților Timișoreni, era una dintre personalitățile marcante ale orașului, remarcându-se prin meritele sale deosebite și implicarea directă în activitatea economică și socială a Timișoarei.
Totul începe în anul 1844, anul înființării companiei ca manufactură de lumânări și săpun sub denumirea Fabricele Unite de Ulei și Săpun SA.











Ulterior, la 1 august 1923, Eugen Farber înființează o societate comercială care are ca obiect de activitate comerțul cu vopsele.
În anul 1925, condițiile de import devenind foarte grele, se decide transformarea societății comerciale în societatea industrială, Fabrica Unită de Lacuri și Vopsele care își desfășoară activitatea de producție în aceeași locație cu Fabricile Unite de Ulei și Săpun, imobilul de pe str. Peneș Curcanul nr. 4.
Până în mai 1940, activitatea fabricii crește constant, însă un incendiu devastator distruge secția de lacuri și parțial secția de uleiuri. Acest incident determină achiziționarea de echipamente noi, performante la acea vreme, iar activitatea fabricii se reia după numai 3 săptămâni de la incendiu. Dar... războiul bătea la ușă. Încă o încercare de trecut...
În perioada premergătoare războiului, Fabrica Unită de Lacuri și Vopsele produce vopsea pentru armament, reușind să crească numărul angajațiilor la 115 în 1944.
Dacă în 1923, la înființare, fabrica funcționa cu doar 15 angajați, dincolo de toate încercările și greutățile vremii ajunge să fie una dintre cele mai cunoscute la nivel național, având în portofoliu clienți precum Uzinele ”Astra” Brașov și Arad, Uzinele Domeniilor Reșița, Direcția Uzinelor Hunedoara, Fabrica Română de Explorări Făgăraș, Uzinele Solvay București și Concordia Ploiești.

 









Anul 1948 aduce cu el o altă lume - o lume nedreaptă ale cărei legi își arată fețele hâde. În baza Legii nr. 119 din iunie 1948, întreprinderea este supusă naționalizării.
Momentul naționalizării și cedare fabricilor s-a făcut cu prețul libertății și al exilului. Eugen Farber, aflat deja la închisoare, sub presiunea autorităților, semnează că este de acord cu cedarea fabricii.
Fabrica Unită de Lacuri și Vopsele își păstrează numele, iar Fabricile Unite de Ulei și Săpun vor fi denumite ”Lumina”. Acestea vor funcționa separat până la 1 noiembrie 1948 când sunt comasate sub denumirea ”Întreprinderile Chimice Gheorghe Doja”.
Din 1963, noua fabrică primește denumirea de Fabrica de Lacuri și Vopsele Azur Timișoara.
În perioada 1951-1956, statul român a programat tipizarea producției de lacuri și vopsele pe întreaga țară. Astfel, compania Azur urma să introducă în fabricație noi produse: tipuri noi de săpun de rufe, vopsele anticorozive și antivegetative pentru nave marine (1953), vopsele ignifuge pentru interior (1953), lac pe bază de nitroceluloză pentru mobilă (1953), devenit ulterior unul dintre produsele emblematice ale companiei, rășini sintetice pentru emailuri cu uscare la aer și la cuptor (1959).
John Farber, fiul lui Eugen Farber, ajunge la New York unde își face doctoratul în chimie la Polytechnic Institute of Brooklyn.
În 1952, John Farber dezvoltă în cadrul firmei un departament de produse chimice. Firma adoptă denumirea ICC Industries Inc. și devine unul dintre cele mai mari conglomerate chimice din SUA. Având birouri în 3 continente și deținând numeroase fabrici de produse chimice, farmaceutice și mase plastice, ICC Industries Inc. răscumpără și fabrica AZUR – aflată odată în proprietatea familiei Farber și apoi naționalizată de comuniști.
După nenumărate tergiversări, piedici și blocaje legislative în anul 2000 fabrica revine în proprietatea familiei Farber. John J Farber revendică dreptul asupra proprietății și negociază cu statul român achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al SC AZUR SA într-un moment dificil pentru companie.
Investițiile noi aduc un aport major de capital, tehnologie, utilaje și know-how. Următorii 15 ani aduc modificări majore privind modelul de business, tehnologie și leadership care conduc spre succesul incontestabil al companiei.
Cu o istorie de 170 de ani și o poveste impresionantă de viață, AZUR este una dintre cele mai vechi și cunoscute firme timișorene. Bazată pe principiile de viață ale familiei Farber: educație, perseverență și devotament compania AZUR își reconstruiește valorile consacrate: angajații își primesc retribuțiile la timp, indiferent de situație, iar consumatorul primește consecvent produse de o calitate care să-i îndeplinească nevoile.
Astăzi, compania Azur este recunoscută pe piață ca un furnizor de soluții cu standard ridicat care urmărește consolidarea pe termen lung a parteneriatelor demne de un mare oraș european.

ABONARE
NEWSLETTER
* În conformitate cu prevederile GDPR , aplicabil din data de 25.05.2018, abonarea implică acordul dumneavoastră
explicit referitor la procesarea datelor dvs în scop propriu pentru trimitere de newslettere.
Date de contact
Bulevardul Constructorilor, Nr. 1-3, Timișoara 300571, România
tel: 0040-256-222139
fax: 0040-256-222179